Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 10:50 - Колко му остава на света ?!
Автор: hankrum Категория: Лични дневници   
Прочетен: 749 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 06.11.2009 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За мен всяко събитие или явление би трябвало да си има обяснение.Ако ли не намираме такова ,то причината за това е в невъзможността да го осъзнаем , изключая онези случаи , касаещи собственото ни еволюционно развитие. Днес ще търся някакво логично обяснение за себе си на значими факти от недотам далечната ни история.Опитвам се да синтезирам мислите си в някакво начало ,но е трудно да определя какво да бъде то. Дали да е патологията на религиите или невероятния прогрес?А защо не мегаломанията или алчността? Може би от всичките заедно ,защото пряко или косвено те са свързани помежду си.
Нека бъде мегаломанията на великите сили , защото тя се оказа и своеобразен родоначалник на расизма ,а в голяма степен и на прогреса.Чрез насилственото покоряване на народи се зароди класово разграничение между хората ,което определяше аршин за незачитане на човешките права.Това от своя страна отприщи лавина от гневен неприязън и последствията не закъсняха. Бедността и неравноправието на подвластните ги подтикна към бунтове и тероризъм  в редица случаи довели до войни.На фона на протичащи конфликти изгряваха нови сили , които осъзнаваха невъзможността за ново преразпределение на териториите без наличието на конфронтации. Изход от тази ситуация за тях бе създаването на организации и течения , пропагандиращи красотата на глобалния мир и позволяващи отскубването на вече зависимите от така съществуващите протекторати. Войните бяха извор за техническия прогрес , който за последните 130 години се извиси странно , поглеждайки назад хилядолетната ни история.
Задавам си въпроса как така векове наред ,още от древна Елада , хората са ползвали копия , мечове , щитове , каруци за превоз и само за 100 години вече летим в космоса и търсим хигс бозоната.Техническото превъзходство породи допълнително величие , а величието алчност за повече надмощие. Но от друга страна алчността също е катализатор за величие , което неменуемо би довело до надмощие.Какво се случва при сливането на двете течения.Случва се реалния свят , този , в който живеем сега.Интернационален , свят без границите на уникалността и самобитността.Те потънаха в небитието.Но не за всички. Дори онези , които безкористно пропагандираха топлите си чувства към другоземците космополити , не бяха пожалени от ятагана на омразата.Колелото се завъртя и те се превърнаха в безработни поданици на собствените си развити страни ,превзети от евтината емигрантска работна ръка. Пришълци от доскоро владените земи , търсещи ограбеният  им живот.А дали не ставаме свидели на един целенасочен похот? Дали милионите мюсюлмани в Англия , Испания , Франция , Германия ,Белгия , Холандия не са се заселили там водени от повелите в корана за свят изпълнен ,било то мирно или с меч ,единствено с правоверни .Дали това е желания интернационализъм или просто грешка! Новите "завоеватели" не се интегрират в общството ,а създават свое собствено и искат нови общи правила.
Търпението си има свои граници ,които се вписват в понятието разтегливост, но не търпят неговия безкрай и прекрачването им е своего рода апокалипсис за самите нас. Каква ирония ще е да бъдем погубени от прогреса и величието ни , замъгляващи собствените ни очи до глупост .


Тагове:   шест,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. doriana - Да, наистина - каква ирония?! :)
02.12.2009 09:10
Да, наистина - каква ирония?!
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hankrum
Категория: Лични дневници
Прочетен: 72131
Постинги: 25
Коментари: 26
Гласове: 128
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031